Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Az erő benned van, használd!

2017. május 29. - Szakács Kriszta

Ahogy már írtam, a segítség nem szükségszerűen kívülről érkezik. Van olyan helyzet, probléma, amivel nem feltétlenül tudsz vagy szeretnél más(ok)hoz fordulni. Ilyenkor lesz nagy szükséged a belső, addig kiaknázatlan, vagy talán fel sem ismert erőforrásaidra. Hidd el, szinte végtelenek!

Amikor elkezdtem gyűjtögetni a gondolataimat ehhez a bejegyzéshez, én magam sem gondoltam, hogy ennyi minden lapulhat a tarsolyomban. Ha nem is végtelen a lista, azért bőven van még mihez nyúlni szükséghelyzetben. Csak gondold végig az alábbi pár dolgot:

1. Gyerekként még csodákról álmodtál! - Kicsit talán túlzásnak tűnik a gyerekkorig visszatekinteni erőforrásokért kutatva, de nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre képes voltál, már akkor is! Megtanultál a nulláról enni, inni, felülni, felállni és járni. Megtanultál egy - egyébként rendkívül nehéz - nyelvet, énekeket, verseket. Az oviban színjátszottál, kapcsolatot építettél, az iskolában megtanultál írni, olvasni, számolni, megtanultad az egész világot! És miért ne lennél képes sok minden mást is megtanulni? És nem csak lexikális tudás megszerzésére gondolok! Nem vagy jó abban, hogy kiállj magadért? - Gondolj vissza arra, amikor az oviban kiálltál magadért és visszaszerezted a hintát vagy a babát, vagy amikor nagyon szerettél volna egy buliba elmenni és meg kellett győzni az aggódó szüleidet. Sikerült? Na, ugye! Akkor még úgy szereztél meg új képességeket, hogy bele sem gondoltál, mennyire nehéz lehet. Talán ezért is sikerült, de most sem lehetetlen!

forceinyou.JPG

2. Ha az előző pontnál már beláttad, hogy olyan területeken is értél már el sikert, amit addig nehéznek, problémának éltél meg, akkor most gondold végig, mik azok a területek, ahol egyébként is magabiztosan mozogsz, amiben jó vagy és szinte szárnyalsz. Nos, most szedj össze legalább 20 ilyen területet! Miben vagy erős, mi az, ami erőlködés nélkül is könnyen megy, amihez kedvet érzel és komfortosan mozogsz benne? Igen, az első 5 talán nehezebben megy. A 10. után már könnyebb lesz, 20-nál pedig meg sem állsz majd! Ez egy kicsit szemlélet kérdése is. Ahogy elkezdesz pozitív dolgokat, készségeket, képességeket keresni magadban, "can't" helyett "can" üzemmódban gondolkodni, egyre könnyebben jönnek ezek a pozitív gondolatok. És ha megtaláltad ezeket, használd is ki! Keresd meg azokat a pontokat, ahol a jelenlegi feladatoddal, nehézséggel össze tudod kapcsolni ezeket, és vesd be őket! 

3. Biztosan akadt már olyan helyzet és probléma, amikor úgy érezted, ez lehetetlen, képtelen vagyok rá, nem fog menni. Aztán valahogy mégis erőt vettél magadon, beleálltál a helyzetbe, felvetted a kesztyűt és megoldottad a feladatot vagy problémát. Szóval akkor mégsem volt lehetetlen... Most pedig gondold át, ebben a nehéz helyzetben milyen képességeidet használtad, milyen erősségeidre támaszkodtál, amik eljuttattak a sikerig? Mitől működött? Milyen pozitív eredményt értél el? Ha csak egy ilyen helyzetből tudsz erőt meríteni, már az is elég lehet, de ha töltekezni szeretnél, ne állj meg itt sem egynél. Lehet még úgy 100 ilyen helyzet, a legnagyobb problémáktól egészen az apróságokig. Vegyél minél több ilyet sorra, és raktározd el az így felszínre hozott energiákat (készíts akár jegyzetet), hogy bármikor visszanyúlhass ezekhez az energiákhoz.

+1. A motiváció

Ez az a bűvös szó, a titkos aduász, ami leginkább segíthet túllendülni a nehézségeken. Az az érzelmi töltet, szenvedély, amivel belevágsz a céljaid megvalósításába, a legértékesebb erőforrásod. Épp azért, mert egy ilyen csodafegyver van a kezedben, ennek érdemes egy egész bejegyzést szentelni, erről lesz szó legközelebb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr6612525549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása