Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Segítsééég! - Ne habozz kérni!

2017. január 06. - Szakács Kriszta

Hogy’ is állunk azzal a bizonyos segítségkéréssel? Miért okoz a többségnek nehézséget a segítségkérés, vagy akár a felajánlott segítség elfogadása? És miért fontos, hogy mégis kérjünk és tudjuk elfogadni a külső támogatást? Sok olyan kérdés, amire egy helyes válasz nagyban megkönnyítheti az életünket.

Sokaknak – nem, nem csak Neked – okoz nehézséget, kényelmetlen érzést, ha úgy érzi, mások segítségére szorul. A legtöbben szeretjük az elért eredményeinket csak a saját munkánknak, kitartásunknak betudni. Kellemetlen érzés, ha mások jóindulatától, tudásától, vagy épp’ kénye-kedvétől függőnek gondoljuk saját teljesítményünket. Persze remek kifogást is ad, ha éppen másra kenhetjük a kudarcot, de erről majd később.

askforhelp.png

Lássuk most azokat az okokat, amik miatt mégis csak előnyünk származhat a segítség elfogadásából:

  1. A külső szemlélő új szempontot adhat

Ha már hosszú ideje foglalkozol egy problémával, egészen biztosan kialakul benned egy kép a nehézség természetét, megoldási lehetőségeit vagy éppen a lehetetlenségét illetően. Nehéz az első benyomásoktól, gondolatoktól elszakadni, akár új ismeretségről, akár új helyzetről van szó. Ha nem boldogulunk egy megoldandó feladattal, néha elég csak egy jól irányzott kérdés: „Arra gondoltál már, hogy …?” „Próbáltál már …?”

Ha egy külső szemlélő más szemszögből, más szemüvegen keresztül nézi a dolgot, talán egészen új szempontokat, ötleteket vethet fel, ami korábban nem jutott eszünkbe, de megoldást jelenthet. Elég akár egy új gondolat is, hogy másképp nézzünk a megoldandó problémára, és ettől a megoldás és a kivitelezés még a saját teljesítményünk marad.

  1. Talán csak ennyi kell, hogy átlendülj!

Persze mindenki örül, ha a saját agyából pattan ki a legjobb ötlet, de akár egy fél mondat is lehet gondolatébresztő, anélkül hogy „lelőné a poént”. Könnyen lehet, hogy csak erre a fél mondatra van szükséged, hogy rátalálj a – NEKED – legjobb megoldásra. Így még nem veszik el a saját siker élménye, de átlendülhetsz azon a holtponton, ami miatt eddig nem tudtál haladni a célod felé. Igazából akár egyetlen szó is elég lehet hozzá…

  1. Megkímélhetjük magunkat jó pár kudarctól

Azzal, hogy tanácsot, segítséget kérünk, sokszor olyan buktatókat kerülhetünk el egy új helyzetben, amin mások már átestek, tanultak belőle, és a kudarcot megspórolva adhatják át nekünk ezt a hasznos tudást. „Az okos más kárán tanul” – mondták már a régiek is, és bizony igazuk volt. Talán hatásosabb a lecke, ha mi magunk szerzünk rossz tapasztalatot, de megéri? Ha spórolhatunk a pofonokon, hát tegyük meg, jöhet belőlük még bőven elég az életben, tartalékoljuk ezekre az energiánkat.

  1. Sikeres együttműködés is lehet belőle

Könnyen lehet, hogy nem csak Neked van szükséged a másik tanácsára, segítségére, hanem a másiknak is Rád. Még ha nem is esik időben egybe a kettő, a kölcsönös támogatás lehet egy jó – akár baráti, akár üzleti – kapcsolat megalapozója is, amiből a másik is ugyanúgy profitálhat később.

Szóval, ha tényleg ennyi előnye lehet, miért ne kérnél segítséget? Miért szenvednél még egy olyan problémával, amin talán sokkal könnyebben is túljuthatnál? Kérj segítséget és haladj még nagyobb léptekkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr7812104339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása