Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Ki a Neked megfelelő coach?

2017. március 30. - Szakács Kriszta

Ha valakire a lelki életünket vagy annak egy darabkáját, céljainkat, álmainkat bízzuk rá, szeretnénk körültekintően kiválasztani az illetőt. Ezt a döntést számos tényező befolyásolja a szakmai háttértől a személyes szimpátiáig, ezekről igyekeznék egy átfogó képet adni, hogy megkönnyítsem a választást. És persze ígéret szép szó, így most jöjjenek azok a legfontosabb szempontok, ami mentén el tudsz indulni. 

Több jó cikket is olvastam a témában eddig, de a rengeteg felsorolt, egyébként valóban fontos tényezőből én most kiemelném azt a néhányat, ami alapvető és meghatározó. Persze ezeken felül is lehet mindenkinek olyan további szempontja, ami meghatározó a választásnál, tekintse ezt mindenki egy kis gondolatébresztőnek, sorvezetőnek.

hook-881442_1920.jpg

1. Legyen képzett szakember - Az elmúlt néhány évben a coaching meglehetősen népszerű szakma lett, a legutóbbi információim szerint 3-4000 ember állítja ma Magyarországon magáról, hogy szakképzett coach. Ezek egy része nem dolgozik a szakmában, de még a fennmaradó, valóban aktív coachok között is akad sajnos, aki némileg eltúlozza saját szakmai képzettségét. Természetesen nem csak a képzés árán és nevén múlik, hogy valakiből megfelelően képzett szakember lesz-e, van, aki bármilyen tanfolyam, oktatás ellenére egyszerűen nem alkalmas a szakmára. De azt véletlenül se gondolja senki, hogy egy kuponos akcióban 10.000 forintért elvégezhető 2x4 órás online képzéstől coach válik belőle. Igen, sajnos ilyenre is láttam példát. 

Egy valamirevaló coach-képzés 60 kontakt óránál kezdődik, és természetesen határ a csillagos ég, hiszen mindig van hova fejlődni. 120 órás képzéssel már megfelelő gyakorlati hátteret is szerezhet egy kezdő coach, de emellett / ezután is elengedhetetlen a folyamatos elméleti és gyakorlati továbbképzés. Nem mellékes az sem, ha a képzés akkreditált, valamilyen szakmai szervezet által felügyelt keretek között zajlik, vagy azokra épít.

2. Legyen tagja valamilyen szakmai szervezetnek - A coaching Magyarországon még relatív fiatal szakma, nincs kamaránk - bár több szakmai szervezet igyekszik megalapozni és fenntartani a tevékenység szakmaiságát, a minőségi munka hátterét. (Halkan teszem hozzá, hogy a pszichológusi kamara hasonlóan még mindig várat magára). A szakmai szervezeti tagság természetesen nem egy pecsét vagy egy tagsági igazolvány miatt fontos, hanem mert egy magára valamit is adó szervezet nem fogad bárkit tagjai közé. A tagságnak komoly szakmai feltételei vannak, amik teljesítése elköteleződést jelent a folyamatos továbbképzés iránt. Folyamatos gyakorlatot és szakmai szupervíziót követel meg. Emellett a szakmai közösség egy olyan keretét kínálja, ahol egymástól is tanulva folyamatosan fejlődünk.

3. Ismerje a saját szakmai határait - Hiába a legjobb szándék, a legnagyobb összhang, ha szakmailag - az adott témában, problémában - nem kompetens a coach, tudnia kell hátrébb lépni, és olyan szakemberhez irányítani az ügyfelet, aki valóban, hatékony segítséget nyújthat. Ha ez a felelősségtudat, önismeret és az ügyfél legjobb érdeke iránti elkötelezettség nincs meg benne, sajnos nem a megfelelő embert választottad, érdemes egy másik szakembert felkeresni.

+ 1. Az a bizonyos kémia... - Mivel a coaching-folyamat egyik legfontosabb eleme maga a coaching kapcsolat, az ügyfél és a coach közötti összhang és bizalom, ezért elképzelhetetlen a sikeres együttműködés az együtt rezgés nélkül. Nem puszipajtásságról van szó, de a kölcsönös tisztelet, bizalom és szimpátia nélkülözhetetlen a közös munkához, ezért érdemes legalább egy próbabeszélgetést vagy bemutatkozó alkalmat kérni, mielőtt elköteleződsz. Természetesen az, hogy valaki kiváló coach szakmai szempontból, nem jelenti automatikusan, hogy minden lehetséges coachee-nak ő a megfelelő szakember. Különbözőek vagyunk, különbözően érzünk, gondolkozunk, kommunikálunk, és egymás kölcsönös megértése nélkül egy coachingkapcsolat működésképtelen. Ettől még lehet, hogy egy kiváló szakembert választottál, csak számodra nem ő a tökéletes választás.

Ahogy már írtam, a fent soroltakon felül számos egyéb tényező is befolyásolja a választást, de ha ezekkel kapcsolatban meggyőződtél arról, hogy a választott szakember megfelel az igényeidnek, a sikeres együttműködés már csak rajtatok múlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr2012353401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása