Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Segítségkérés vagy csodavárás?

2017. február 20. - Szakács Kriszta

Ígértem egy bejegyzést erről a témáról, mert – főként az előző bejegyzés után – megérdemel ez a kérdéskör is pár sort. Amit a legelején le kell szögeznünk, az talán minden változás, változtatás alapja: Senki más, csak TE vagy képes felelősséget vállalva a saját életedért változást elérni, változtatni adott helyzeten.

try.png

Persze, vannak a hálivúdi, szép reményeket ébresztő halandzsák, amikor valaki egy csapásra megváltoztatja az életünket, de a valóságban ez minimum a csoda kategóriája lenne. Nem, senki nem fogja helyetted megoldani az életed.

Ez persze most furcsán veszi ki magát épp az előző cikk után, mert igenis vannak azok a helyzetek, problémák, amikor helye van annak, hogy valamiben másvalaki(k) erőforrásaira is(!) támaszkodjunk (erről bővebben itt). Az élet, a problémák összetettségét viszont remekül mutatja, milyen könnyű ebből a helyzetből a ló túlsó oldalán landolni. Nem mindegy, hogy valaki szinte kórosan fél-e a segítség-kéréstől, vagy akár a felajánlott segítség elfogadásától, vagy mástól várja (minden esetben és helyzetben) a megoldást.

Nem érdemes mástól várni a csodát, ha:

  • Olyasmit tanulhatsz az adott helyzetből, aminek később is hasznát veszed – Ilyenkor inkább ragadd meg a lehetőséget a tanulásra, sajátíts el új képességeket. Ezzel megalapozhatod egy későbbi, hasonló helyzet könnyebb feloldását, növelheted az önbizalmad, sikerélményt társítva egy olyan feladathoz, ami korábban komoly akadálynak tűnt.
  • Nem hajt a tatár - Ha teheted, szánj időt arra, hogy magad keress megoldást. Amikor van lehetőséged egy probléma, feladat megoldásához az adott témakör mélyére ásni, használd ki a kínálkozó alkalmat, hogy egy újabb témában válj szakértővé.
  • Még nem is próbáltad – Talán nem is olyan nehezen megoldható az elsőre gigászinak tűnő feladat, ha kicsit közelebbről is megnézed. Amíg nem próbáltad, nem tudhatod, hogy képes vagy-e rá! Tájékozódj, olvass utána, próbálkozz, keress megoldást. Ha nem találod, még mindig kérhetsz segítséget.

Ha a fentiekből akár egy is igaz az adott – elsőre talán megoldhatatlannak tűnő – feladatra, ne várj, ess neki, próbáld meg megoldani. Ha sikerül, egy sikerélménnyel több, ha esetleg elsőre nem megy, még mindig kérhetsz segítséget – vagy nekifuthatsz másodszor, harmadszor, sokadszor. Azt már rég tudjuk, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr8212275281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása