Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Mi tart még vissza?

2017. április 25. - Szakács Kriszta

Ezerszer eldöntötted, hogy igen, ma változtatsz, ma végre nekikezdesz, megteszed az első lépést, belevágsz, és még ezer más módon elkezded végre megvalósítani a terved. Aztán egy kósza gondolat, csak még egy másik feladat, vagy előtte még iszol egy kávét, és 1 hét múlva arra eszmélsz, még mindig egy helyben toporogsz. Szélsőséges esetben egy hét helyett 2 év múlva ébredsz rá.

De mégis mi az, ami egy szilárdnak vélt elhatározást ilyen gyorsan megingathat?

1. Negatív hiedelmek - Ezek azok a bizonyos gondolatok, amik befészkelnek a fejedbe, elhitetik Veled, hogy nem is annyira nagyon jó az az ötlet, nem is vagy annyira nagyon profi, mint gondolnád, és egyébként is, túl sok macera és nem vagy olyan alkat. Azt talán nem nagyon kell kifejtenem, mennyire erősen befolyásolja azt, hogy mit és hogyan teszünk az, hogy mit és miért gondolunk magunkról. A magunkkal kapcsolatos hiedelmeink sokkal erősebben beleszólhatnak az életünkbe, mint a vélt vagy valós önismeretünk. A jó hír az, hogy ezeket a hiedelmeket meg tudod változtatni. Természetesen nem egyik napról a másikra és sajnos nem is varázspálcával, hanem kitartó munkával, de képes vagy módosítani ezeket. 

letsdoittomorrow.jpg

2. A biztonság illúziója - Van egy megbízható, stabil cégnél egy relatíve jó fizetéssel (bár sokszor irdatlan mennyiségű munkával) járó állásod, amiben már úgy-ahogy magabiztosan mozogsz. Rutinosan teszed minden nap a dolgod, belenőttél a szerepbe, és végül is lehetne rosszabb is. Dolgozhatnál 12 helyett 16 órát, lehetne kevesebb a fizu, és különben is, minek ugrálj? Örülj, hogy van munkád!

És tényleg ennyire vágysz? Persze megértem, ma, főként Magyarországon tudni kell megbecsülni ezt is, és ugyancsak szerencsésnek mondhatja magát, akinek nem okoz naponta fejtörést a mindennapi megélhetés. De ez még nem ok arra, hogy ne hozz ki magadból többet-jobbat. Ami pedig a biztos állásodat illeti, láttunk már karón varjút. Láttunk már nagy cégeket (legalábbis átlag polgár számára) minden előjel nélkül bedőlni. De elég lehet egy kisebb baki, egy hátszéllel érkező új kolléga, vagy egy indokolt átszervezés is. Ha váltani, változtatni szeretnél, ez legyen a legutolsó tényező, ami visszatarthat. Ma már - sajnos vagy szerencsére - nincs olyan, hogy biztos. Csak egy dolog állandó, a változás. Ezt pedig legkönnyebben úgy irányíthatod, ha Te magad mész elébe.

3. A károgók - Ha már a varjúkat emlegettem: mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, barátja vagy családtagja, aki bármilyen új helyzetben csak a veszélyeket, kockázatokat látja, csak a negatív kimenetekre van kihegyezve, és ennek persze hangot is ad (ha kérdezték, ha nem). Ők azok, akiktől egy nagyobb lépés előtt nem árt távol tartani magunkat, vagy legalábbis helyén kezelni a kéretlen jó tanácsokat és felesleges aggodalmakat. Természetesen nem buzdítanék senkit arra, hogy ész és gondolkodás nélkül essen neki bárminek. A sikerhez elengedhetetlen az alapos előkészület és tervezés, a megfelelő tájékozottság. De ha ezeken túl vagy, és továbbra is az minden vágyad, hogy belevágj az álmaid megvalósításába, akkor elő a madárijesztővel, és fel a rubin cipőkkel, Dorothy!

Hogy ne csak az akadályokat soroljam, a következő bejegyzésben a lehetséges segítők jönnek!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr1312440917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása