Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Pszichológus versus(?) coach

2017. március 19. - Szakács Kriszta

Érdekes kérdést kaptam egy ismerőstől a minap arról, hogy vajon mikor érdemes coachot és mikor inkább pszichológust felkeresni egy problémával. Röviden összefoglalni elég nehéz ezt a témát, mert szinte minden esetben az adott probléma és az ügyfél személyisége a meghatározó, de pár lényeges szempontot megpróbálok összefoglalni.

choose-the-right-direction-1536336_1920.jpg

Ha fáj a fogunk, ha eltört egy csontunk vagy lázasak vagyunk - és nem vagyunk notórius halogatok - orvoshoz megyünk. Ha a közérzetünk a rossz kondink miatt hagy némi kívánni valót maga után, gyengének, lestrapáltnak érezzük magunkat, lehet, hogy első körben megpróbálkozunk egy személyi edzővel. Ahogy a maratonra is érdemes legalábbis egy tapasztalt futóval felkészülni. Egy edző jó esetben rendszeres mozgást, helyes táplálkozást, több pihenést előíró életmódváltást javasol, és végig is kísérni utunkat. Legtöbbször addig, amíg már magunk is ráérzünk az új életforma szépségeire, ízére, vagy lefutjuk a kitűzött távot. De az újabb és újabb célok felé akár többször is közös lehet az utunk.

Valami hasonló a helyzet a pszichológus vagy coach szerepével is. Ha lelkünk egészsége valamilyen hirtelen trauma vagy akár hosszabb-rendszeresebb negatív tapasztalások miatt veszélybe kerül, a probléma súlyosságától függően pszichiáter vagy pszichológus lehet a páciens segítségére. Ha a lelkünk nem beteg, de szeretnénk teljesebb, boldogabb életet, vagy valamilyen kitűzött célt elérni, akkor a coaching lehet megfelelő eszköz. Persze, ezek kombinációja akár még hatékonyabb lehet, ha összetett élethelyzetről, problémáról vagy több, különböző mélységű és eltérő válaszokat igénylő kérdéssel találjuk szemben magunkat. 

Szóval, amíg a pszichológus a lélek doktora és mélyebb gyökerű problémák esetén érdemes felkeresni, addig a coach egy jó személyi edzőhöz hasonlóan a lelki fittségünk, magánéleti- vagy karriercéljaink elérésében segíthet átmeneti nehézségek esetén. 

Hozzá tartozik a dologhoz, alapvető és mindkét szakma esetében követendő irányelv, hogy a segítő a saját kompetenciái ismeretében és mindig a kliens / ügyfél / páciens érdekeinek szem előtt tartásával vállalja az adott esetet, ügyfelet. Csak addig tudunk felelősen valaki életének jobbításán dolgozni, amíg képességeink, képzettségünk engedi. Ha ezt a határt átlépi az adott eset, kötelességünk az ügyfelet a megfelelő szakemberhez továbbirányítani. A jó szakember - legyen akár coach, akár pszichológus - felismeri saját határait, és azokat nem lépi át, mert a kliens érdeke mindennél előbbre való.

Arról, hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő coachot, a következő bejegyzésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr4912334269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása