Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

És mi visz előre?

2017. május 18. - Szakács Kriszta

Ahogy ígértem - már jó néhány napja - nem csak a nehézségekre kell felkészülnünk, ha elindulunk egy cél felé, de számíthatunk arra is, hogy ahol a szükség, ott a segítség. És itt nem feltétlenül csak külső segítségre gondolok, de első körben most ezekről lesz szó. A belső erőforrásokról pedig legközelebb.

Arról már írtam, hogy mennyire hasznos és előrevivő, ha tudunk segítséget kérni, és elfogadni. Most röviden arról, hogy mik vagy kik lehetnek a hasznos segítőid, ha belevágsz a "Nagy Álmod" megvalósításába.

1. Egy csónakban - Azonos célok felé

Ha hiszed, ha nem, a problémád valószínűleg nem egyedi. Sokan lehetnek, akiket ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak, akik hasonló nehézségekkel néznek szembe, vagy akik épp ugyanazzal a dilemmával küzdenek, amivel Te is. Keress az aktuális témáddal, problémáddal vagy kérdéseddel foglalkozó csoportokat, szervezeteket - akár online is. Lehet szó laikus csapatról, de akár olyan szervezett közösségről is, ahol szakértői segítséget is kaphatsz. Persze, nem árt, ha megválogatod, hova is lépsz be, de az érzelmi támogatástól a szakmai tippeken át sok-sok-sok segítséget kaphatsz a megfelelő közösségekben. Egy jó pillanatban elkapott fél mondat is segíthet erőre kapni, továbblendülni egy nehézségből és haladni tovább a célod felé. És a kapcsolatépítési lehetőségekről még nem is beszéltem!

2. Szakmai támogatás a tapasztaltaktól

Szinte bármilyen témában találhatsz olyan szakmai alapon szerveződő közösségeket is, akik tudásuk megosztásával támogatnak. Ha ilyen jellegű segítségre van szükséged, bőségéggel válogathatsz az interneten, meet-upokon, előadásokon, önszerveződő csoportokban a tényleg hasznos tudást átadó lehetőségekből. Persze vannak közöttük olyanok, ahol kemény összegeket kell letenni, de megtalálhatod ezeknek a hasonló és ugyanolyan hasznos, költséghatékonyabb módjait is. Nem árt azért óvatosan kezelni az így megszerzett tudást, mert nem mind arany. Ellenőrizd az információid több forrásból, vizsgálj meg más nézőpontokat is, így csak szélesíted a látóköröd, és olyan tippeket is kaphatsz, amire korábban nem is gondoltál.

Számtalan olyan programot is találhatsz, ahol azok, akik már elérték, segítenek azoknak, akik még úton vannak. Mentor programok, szakmai felkészítés, ingyenes kurzusok, beszélgetések, előadások naponta vannak. Néha elég egy ingyenes próba kurzus is, de akadnak olyanok, amikre megéri áldozni - és itt sem csak szakmai oktatásra gondolok. Mindenesetre, ha szakmai problémával szembesülsz, érdemes kutakodni, ma már (szinte) minden információ hozzáférhető közvetve könyvben, neten, előadáson, vagy közvetlenül a szakma, módszer ismerőitől.

3. A Család - Nekik mindig Te vagy a legjobb

Tudom, hogy sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy maradéktalan támogatásra számíthasson a családja részéről. Én sem mondhatom, hogy minden ötletemet kitörő lelkesedéssel fogadták otthon, de néha azért ez sem árt. Kellett, hogy a fellegekben járó tervező-szárnyaló énemet egy kicsit a realitások talajára rántsa vissza egy tapasztaltabb, józanabb vagy csak rózsaszín köd nélkül szemlélődő családtag. Ne vedd sértésnek, ha nem fogadják az új terveid feltétel nélküli ovációval - kérj inkább tanácsot, hogy lehetne még jobb!

A Család ettől függetlenül a legelfogadóbb és valóban komoly energiákat biztosító erőforrásod lehet, ha nagy fába vágod a fejszéd. Kérj tanácsot, támogatást, segítséget. Ők azok, akikre nagy valószínűséggel bármikor-bármiben leginkább számíthatsz.

4. A választott Család - Barátból soha nem elég

Aki nem olyan szerencsés, hogy a családjára támaszkodhasson, vagy épp olyan szerencsés, hogy ebből kettő is jutott neki - a Barátokra szintén számíthat. Igazán úgyis csak akkor öröm a legkisebb sikerélmény is, ha van kivel megosztani, megünnepelni. De a barátaidra akkor is számíthatsz, ha épp rosszul sült egy próbálkozás. Melletted állnak jóban-rosszban, és segítenek a kiteljesedés felé vezető úton. Legyen szó bátorításról, vigasztalásról, közös ötletelésről vagy akár a megvalósításukról, a Barátaid ott lesznek.

És természetesen a lista itt sem teljes. Néha onnan jön a támogatás a megfelelő pillanatban, ahonnan nem is számítanál rá, csak járj nyitott szemmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr3112518867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása