Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

A bűvös motiváció - a Te sajátod!

2017. június 14. - Szakács Kriszta

Az egyik legfontosabb belső eszköz, amit felhasználhatunk egy cél elérése érdekében, bizony a motivációnk. De honnan is jön, meddig tart ki, és egyáltalán hogy találj rá? 

A motivációra szűken mérve is legalább 1000 definíciót alkottak már, de talán mindenki érzi és tudja, hogy valamiféle (belső) hajtóerőről, indíttatásról, késztetésről van szó. Ez az erő sarkall minket arra, hogy valamit megtegyünk, vagy éppen ne tegyünk, hogy elérjünk egy adott célt, esetleg elkerüljünk valamilyen negatív következményt.Ez az erő lehet külső, vagy belső, de nekünk most elsősorban a belső motiváció fontos, hiszen ez kevéssé függ másoktól, külső körülményektől. 

Az elméleti fejtegetésben ennél tovább nem is mennék, megpróbálnék inkább egy olyan technikát átadni, amivel nem csak beazonosíthatod a saját motivációd, hanem egy átfogó ars poeticát is leírhatsz. Ehhez aztán bármikor visszatérhetsz, ha úgy érzed, fogytán az a bizonyos belső hajtóerő. A legtöbb elmélet és gyakorlati módszer közös kiindulópontja az, hogy a motivációnk alapvetően érzelmi meghatározottságú, ez ugyanis az a leginkább tartós és mélyről jövő energiaforrás, amit bármikor használhatsz. Ezért aztán a motivációd feltérképezésében is erre kell fókuszálnunk.

1. A jelenlegi helyzeted felmérése, a kiindulópont meghatározása és az ezekkel kapcsolatos érzelmeid feltárása lenne az első feladat. Ezen belül is elsősorban azt mérd fel, ebben a helyzetben pontosan mi az, ami miatt nem érzed jól magad, min szeretnél változtatni, mi okoz olyan kellemetlen érzést, hogy rászántad magad a változtatásra. Ezek azok a tényezők, amik arra ösztönöznek, hogy kilépj az adott, számodra valami miatt negatív helyzetből.

2. Második lépésként határozd meg, hogy hova szeretnél eljutni. Ez nem feltétlenül (csak) a célkitűzésről szól - bár az is rendkívül fontos, és később mindenképp szót ejtek róla  - hanem arról, hogy ezeknek a céloknak az elérése miért fontos a számodra? Milyen pozitív érzések merülnek fel benned, ha a vágyott cél elérésére gondolsz? Ezek azok a csábító előnyök, amik folyamatosan húznak majd előre a cél felé. Ezzel a két rövid feladattal közelebb kerültél a motivációid feltárásához.

find_your_own_why.png

3. Egyes technikák harmadik lépésként az akadályozó körülmények beazonosítását - és lehetőség szerinti kizárását alkalmazzák, de ezen a témán már egyrészt átestünk, másrészt talán hasznosabb, ha az épp' csak felmért pozitív gondolataidat kicsit tovább dolgoztatod. Ezért én inkább azt javaslom, hogy harmadik lépésként írj össze minél több olyan előnyt és kedvező változást, amit a cél elérése hoz majd az életedbe.

Ha karriert váltanál, gondolj a több szabadidőre, a fejlődési lehetőségekre, vagy éppen az anyagi előnyökre, ha életmódot, számba veheted az egészségügyi vagy akár az esztétikai előnyöket. Sorolj fel minél több ilyen gondolatot, és jegyezd is fel őket, mert még feladatod lesz velük.

4. Természetesen a világ sem csak rózsaszínű- és illatú, olyan érzések is lehetnek a vágyott változás mögött, amiket szeretnél a továbbiakban elkerülni, talán el is felejteni. Ez a lépés kicsit visszanyúl az első feladathoz, az ott felmerült érzéseket, problémákat használd fel itt is! Vesd őket papírra vagy képernyőre, és kovácsolj erőt belőlük. Mégpedig azzal, hogy átfogalmazod őket egy elérhető, pozitív változássá. Ha vállalkozásba kezdenél, az irritáló főnök, mint elkerülni vágyott probléma átfordítható az önállóság előnyére. 

5. Ha ezt a sok-sok (végül) elérhető előnyt és pozitív változást mind összegyűjtötted, még egy feladat maradt a végére. Válaszold meg a saját "miért"-edet. Írd le magadnak egy rövid motivációs emlékeztetőbe, hogy miért is határoztad el magad, miért dolgozol, miért kelsz fel és teszel meg minden éppen tőled telhetőt minden nap?

Ha van kedved, készíthetsz ebből egy saját kreatív háttérképet a telefonodra vagy a laptopodra, kiteheted a lakásban, irodában, hogy minden nap erőt adjon.Vagy ha úgy szeretnéd, tartsd meg magadnak, nehezebb időkre. A legfontosabb, hogy ne felejtsd el, és olvasd vissza bármikor, amikor szükségét érzed: Ezért döntöttél a változtatás mellett, ezért tetted meg az első, második, sokadik lépést. És ezért fogsz kitartani akkor is, amikor nehézséggel, problémával találod szemben magad.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr8812542115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása