Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Célozd meg a Holdat!

2017. június 26. - Szakács Kriszta

Az előző posztban már felmerült, hogy a célkitűzés téma is megér egy(néhány) önálló bejegyzést. Hogy miért? Nos, mert legalább ezer tanulmány bizonyítja pozitív hatását a teljesítményedre. Vagy mert olyan sikervállalatok, mint az Intel, a Nike, a Coca-Cola mind használják és hisznek benne. 

Persze nem pusztán arról van szó, hogy egy cél kitűzése, írásba foglalása vagy akár kőbe vésése önmagában csodákat tenne. Személyes tapasztalat alapján tudom, hogy a "goal setting" (csak mert még hangzatosabb, mint magyarul), ha nem megfelelően csinálják, nem több, mint egy felesleges adminisztratív folyamat. De ha a tartalom is mögötte, benne van, valóban mérhető eredményeket hoz.

Vannak ismertebb célkitűzési módszerek, sőt, unalomig szajkózott változatok, de én most egy olyan módszert ajánlok, ami nem csak a megfelelő célok kitűzésében segít, hanem a motivációdra is jó hatással lehet. A tervezésben kifejezetten híve vagyok a felülről lefelé haladó módszereknek, a célkitűzésben is ezt az elvet vallom. A következő pár lépést követve könnyen eljuthatsz a tényleges és megvalósítható célodig.

1. Elsőként azt javaslom, hogy egy álomszerű vízióban képzeld magad elé, hogyan szeretnél élni, mik a vágyaid, álmaid, amiket szeretnék megvalósítani életed során! Milyen életet szeretnél élni? Hogyan szeretnéd tölteni a napjaidat? Milyen értékek mentén szerveznéd az életed? Ebből az átfogó képből kiindulva fogunk a konkrétabb céljaid felé haladni. De ezt a képet vésd be jól, hiszen sokat segíthet, ha nehézséggel szembesülsz: Ezért küzdesz, ezért mész majd tovább!

 

2. Ha az álmaidat, vágyaidat már megfestetted, gondold át, ehhez az élethez milyen "hozzávalók" szükségesek? Biztos, stabil, jól fizető állás? Kihívásokkal teli saját vállalkozás? Szeretnél a csúcsra törni? Vagy a cél a tisztes megélhetés, és a tökéletes munka-magánélet egyensúly? Ugyanúgy a többi összetevővel kapcsolatban is gondold végig, mivel járulnak ezek hozzá ahhoz a jövőképhez, amiben megvalósítottad a számodra idilli életet.

3. Az összetevők sikeres beazonosítása után jöhet a rövidebb távú tervek kialakítása. A sokak számára még ma is rossz emlékű vagy legalábbis negatív jelentésű 5 éves terv fontos és sikerre vezető része lehet a céljaid megtalálásának. Egy viszonylag jól előre látható és tervezhető időtávról van szó, amiben számtalan lehetőség (és persze megoldandó feladat) rejlik. Készíts 5 éves tervet olyan lépésekkel, amik elvezetnek az előző pontban már feltérképezett hosszú távra szóló tervek megvalósításához.

4. Az 5 éves terv megalkotásában az egyik legjobb rész, hogy ebből már viszonylag könnyen alakíthatod ki az adott évi céljaidat. Nem kell szükségszerűen naptárhoz ragaszkodnod, de egy meghatározott időszakra tervezz. Ez az időtáv még mindig megfelelő lehetőséget ad a nagyobb célok tervezéséhez, de már kellően behatárolt ahhoz, hogy lásd a közeledő határidő végét. Ez is lehet egy kiváló motivációs tényező!

5. A nagy álmoktól végül így juthatsz el a havi, heti és napi tervezéshez. Igen, itt már tervezésről beszélek, konkrét, napi feladatokról. De olyan feladatokról, amik mögött mindvégig ott állnak a hosszú távú céljaid, a legnagyobb álmaid és vágyaid. Lehet, hogy ma, vagy holnap még csak 1-2 lépést tudsz tenni ezek felé, de tudod, hogy mi felé haladsz, miért kelsz ki reggel az ágyból, és miért dolgozol nap mint nap.

+1. Persze nagyon fontos, hogy amit eltervezel, kitűzöl magad elé, ahhoz ragaszkodj, de nem mellékes, hogy szükség esetén tudj rugalmasan alkalmazkodni is egy-egy váratlan helyzet, probléma esetén. Ezért mindenképp hagyj a terveidben helyet, időt és energiát arra, hogy ilyen esetleges szituációkban reagálni tudj. Ha az így tartalékolt energiáidra szerencsés esetben mégsem lesz szükséged, a legrosszabb, ami történhet, hogy gyorsabban haladsz a terveid megvalósításával. Ez sem egy rossz eshetőség, ugye?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr5912598775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása