Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Röviden arról, ami NEM a coaching

2016. március 09. - Szakács Kriszta

Ahogy ígértem, néhány sorban arról, ami nem tartozik a coachinghoz:

Az első és talán legfontosabb, hogy a coaching nem tanácsadás. Bár... vannak olyan helyzetek, de alapvetően a cél nem az, hogy bárkinek készen adjuk kezébe a megoldást. Ahogy az az előző posztból is kiderült talán, ennek két oka van:

1. Ha a coach adja a megoldást, azzal az ügyfél nem fejlődik. Nem tanulja meg jobban önmagát, nem jut el egy olyan fokú önismeretig, ahol már egyedül is képes megtalálni a számára legjobb utat.

2. Ha tanácsot adnánk, azzal csak azt tudjuk elmondani, számunkra mi a legjobb megoldás. De könnyen lehet, hogy másvalaki számára ez a megoldás nem a legjobb, nem a leginkább vágyott eredményre vezet, vagy esetleg nem is megoldás.

Ezért néhány kivételes esettől eltekintve, a coaching nem tanácsadás. A karrierváltásnál és minden, más természetű problémánál is jól jöhet természetesen egy olyan tapasztalt segítő, aki tanácsot is tud adni, ha végképp megakad valaki, de ez a coaching módszerének alapvető eszközei között nem szerepel. Nem csak azért, mert minden témában nem lehetünk szakértők, a fenti két ok miatt sem.

Ezen kívül is van még néhány olyan terület, probléma vagy élethelyzet, amikor nem a coaching a legjobb megoldás (még ha én magam hiszek is benne).

Ha egy teljesen új területet kell megismerni, új szerepkörben kell helytállni, új feladatot kap az ügyfél, amiben nem jártas, és szakmai iránymutatás, segítség, eligazítás kell, akkor sokkal inkább egy mentorra van szükség, mint rám. Olyan valakire, aki az adott szakterületen releváns tapasztalatot szerzett, és azt szívesen át is adja - nem mellesleg pedig képes is átadni.

Előfordulhat - bár senkinek nem kívánom - hogy komolyabb lelki sérüléseket, mélyebb elakadásokat kell gyógyítani vagy feloldani valakinél. A coaching sajnos ebben az esetben sem a megfelelő eszköz. Ilyen problémákkal célszerű pszichológus, pszichiáter vagy adott problémára szakosodott terapeuta segítségét kérni. Ezekben a helyzetekben is hasznos segítség lehet a coaching, de kizárólag támogató, a kezeléseket folytató szakemberrel együttműködő folyamatként. A gyógyítás nem a coaching asztala, de segítheti azt.

És van olyan élethelyzet is, amikor a coach szintén nem tud segíteni, de nem a módszer miatt - amikor az ügyfél még nem kész a változásra. Előfordulnak olyan esetek, amikor ugyan érezzük, hogy valami nem jó, ez nem az, amit szeretnénk - de "még nem fáj eléggé". Ahhoz, hogy a coaching hatásos és tényleg előrevivő módszer legyen, leginkább a coachee elköteleződése szükséges. Hogy valóban változtatni akarjon, és ezért tenni is hajlandó legyen. Akkor is, ha kényelmetlen, ha eleinte fáj, ha nehéz. Coachként csak abban tudok segíteni, hogy az ügyfél megtalálja saját a megoldásodat, a megvalósítás során csak támogathatom a coachee útját.

Ilyen helyzetekből persze eljuthatunk odáig, amikor "már eléggé fáj". Amikor már nem is olyan kényelmes a langyos állóvíz, amikor már inkább úszunk. Ekkor tud segíteni a coach.

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr628900626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása