Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Első lépés a sikerhez: a megfelelő cél

2017. június 30. - Szakács Kriszta

Hogy mennyire fontos a megfelelő célok kitűzése, azt az is mutatja, mennyire képtelenség egyetlen posztba sűríteni még akár csak a legfontosabb tudnivalókat is. Az előző bejegyzésben már volt szó arról, hogy is érdemes nekiveselkedni a tervezésnek, de mivel az ördög is a részletekben rejlik, lássuk a célkitűzést részleteiben is!

Ahogy korábban is írtam, a célkitűzés vagy goal setting eredményeinek kulcsa elsősorban az, hogy megfelelő célokat tűzöl-e magad elé. Nem egy multivállalatról tudok, ahol a hangzatos mondatok mögött nem igazán van tartalom, az aktuális pozíciónak megfelelő célkitűzéseket jóformán az ember kezébe nyomják. Így aztán egy hatékony tervezési és motivációs eszközből, túláltalánosított, üres frázisokból álló felesleges adminisztratív feladatot csinálnak. Ahhoz, hogy a kitűzött céljaidból ne legyen HR-es közhelygyűjtemény, ezekre az alapelvekre figyelj:

1.) Bár az átfogó, sokszor a távoli jövőig nyúló tervek, vágyak fontos keretet adnak a feladataid, munkád során, hiszen ezekért dolgozol, egyben magasabb szintű szorongást is okoznak. Fogalmazz meg konkrétabb, reális célokat, gondolkozz kisebb lépésekben, amik a végső cél felé vezetnek.

2.) Nem csak a motivációnál, hanem a célok meghatározásánál is fontos, hogy magadból meríts, autentikus (saját) célokat határozz meg. Ezek mellett ugyanis sokkal mélyebben elköteleződünk, hatékonyabban valósítjuk meg azokat a terveket, amiket valóban magunkénak érzünk. Hogy milyen is a jó saját cél?

  • Talán a legfontosabb szempont, hogy valóban szabadon választottnak érezd. Igyekezz elkerülni a másoktól hozott mintákat, és próbáld meg félretenni a megfelelési kényszered. Ahhoz, hogy igazán elkötelezd magad egy cél mellett, minden porcikádban vágynod kell rá, ez pedig csak akkor lehetséges, ha ez egyszer csak magadra összpontosítasz.
  • Ha saját célt szeretnél választani, kitűzni, az mindenképp legyen összhangban a hosszú távú terveiddel. Nem csak azért, mert az ide-oda kapkodás nem hatékony, sőt, sokfelé vihet az előre helyett. Azért is fontos, mert minden részcél elsődleges szerepe, hogy közelebb vigyen a nagy álmaid megvalósításához.
  • Egy igazán saját célnak nem csak a nagy terveiddel, de a számodra fontos értékekkel is összhangban kell lennie, hogy valóban azonosulni tudj velük. Hiába tűzöd célul, hogy a mindenkinél jobb leszel bármi áron, ha egyébként a kollégákkal együtt elért, közös siker éltet. Ha lételemed a csapatmunka, számodra a versengés inkább feszültséget, mint hajtóerőt jelent.

3.) Nehéz olyan célt megvalósítani, amiről nem tudod, pontosan mikor is éred el. Ezért fontos, hogy már a cél kitűzésekor meghatározd, pontosan meddig akarsz eljutni. Kicsit talán száraznak tűnik, de sokat segíthet, ha mérhető, számszerűsíthető célokat tűzöl magad elé.

Ha ezt a néhány alapelvet szem előtt tartod a tervezés során, és megfelelő célokat tűzöl ki, már félúton vagy a sikeres megvalósítás felé. De hogy tényleg már a céljaid megválasztásával a siker útjára lépj, azért lesz még szó a célokról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr512622009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása