Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Nagy célok, nagy tervek - és a megvalósítás?

2017. augusztus 07. - Szakács Kriszta

Még egy kicsit muszáj visszatérnem a célkitűzés-tervezés témaköréhez, ígérem, megéri. A célitűzésen és tervezésen, feladat- és teendőlistákon túl ugyanis még egy, a legfontosabb dolog előtted áll: a megvalósítás. Ha mertél igazán nagyot álmodni, és komoly célt kitűzni, ez lehet az a szakasz, ahol a legnagyobb a megfutamodás veszélye. Tervezni, célokat kitűzni, még papíron is, könnyebb, mint ténylegesen tenni a célok megvalósításáért. Itt jön be a képbe egy, talán kicsit fura, de nagyon hasznos eszköz. Íme:

Sok esetben a célkitűzés még könnyen megy, ha igazán engeded szárnyalni a fantáziádat, komoly, nagyratörő tervekig is juthatsz, de ez ugyanakkor ijesztő is lehet. Ha nagy célt tűztél ki magad elé, ezt is képes leszel megvalósítani - lépésről lépésre. 

Meg tudsz enni egy elefántot? Furcsa kérdés, tudom. És ha azt mondom, egyél meg minden nap csak egy harapásnyit belőle? Egy elefánt elfogyasztása elég rémisztő feladat lehet, ha az egészet egyetlen falattal szeretnéd letudni. Kis lépésekkel viszont bármilyen messze eljuthatsz: még ha 10 dekánként is, de akár egy elefántot is képes lehetsz megenni. Akármilyen furcsán hangzik, működik.

A módszer lényege, hogy a legynagyobbnak tűnő feladatod oszd fel apró, megvalósítható részekre, és ezekhez az apró részcélokhoz társíts egy tartható, de azért ösztönző határidőt is. A kis részcélok sokat segíthetnek:

  1. Egyrészt, kevésbé ijesztőek, mint ha az egész feladatot egyben látnád magad előtt, így könnyeben nekirugaszkodsz.
  2. A kis részcélok kitűzése olyasmi lehet, mint egy GPS utiterv: rövidebb szakaszokból, de pontosan láthatod, hova vezet el, és nem utolsó sorban azt is, hogy mit értél már el. Ugyanakkor mindig ott van az újratervezés lehetősége.
  3. A részcélok megvalósítása megadja azt a sikerélményt, ami segít minden egyes további lépés megtételében. Még ha nem is hétmérföldes léptekkel, de minden nap haladhatsz a célod felé, így nem azt fogod érezni, hogy egy helyben toporogsz és képtelen vagy előrejutni a terveid megvalósításában, ennek pedig hihetetlen ösztönző ereje lehet..

Szóval, jó étvágyat, ess neki a legnagyobb falatnak is. Kis lépésekben bármi megvalósítható!

elephant-drawing-005_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr4312623649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása