Munka, foglalkozás, hivatás

ACT! Coaching

ACT! Coaching

Röviden a coachingról

2016. február 22. - Szakács Kriszta

Természetesen nem árulok zsákbamacskát: nem csodamódszerről van szó. Arról viszont meg vagyok győződve, hogy az egyik leghatékonyabb, leginkább személyre szabott és a leggyorsabban eredményeket hozó személy(iség)fejlesztési módszer.

A leghatékonyabb módszernek azért tartom, mert hosszú távú, tartós eredményeket érhetünk el vele. Egy jó coaching-kapcsolatnak nem csak egy adott probléma megoldása a célja, hanem a coachee, vagyis az ügyfél önfejlesztése. Mivel a legtöbben egy adott problémával, vagy legalábbis fejlesztendő területtel fordulnak szakemberhez ilyen témában, természetesen a coachingban is az ügyfél problémájának megoldása a cél, maga a folyamat viszont olyan látásmódot, megközelítést is átad, amivel később a coachee önállóan is képessé válik arra, hogy akár segítség nélkül találja meg a számára legjobb megoldást.

A személyre szabottságot legjobban az mutatja, hogy a coaching során kialakított megoldások, módszerek vagy új szokások sokkal közelebb állnak a ügyfélhez, a személyiségéhez, mint bármilyen más önfejlesztő csodatechnika tippjei, módszerei, bevált gyakorlatai. A coach ugyanis nem ad kész megoldást, hanem segít megtalálni az ügyfél legjobb megoldását – ami számára a legjobb, megvalósítható, és az ügyfél által elérni kívánt eredményt hozza. Ami számomra  a legjobb megoldás, az Neked nem biztos, hogy az. Könnyen lehet, hogy nem azt érnénk el vele, amit Te szeretnél, vagy esetleg sokkal jobb, számodra megfelelőbb, egyszerűbb lehetőség is van – amivel akár még jobb eredményt is elérhetünk, mint amit elképzeltél.

Mivel a válaszokat nem én adom, hanem „csak” segítek megtalálni a legoptimálisabb, számodra legjobb megoldást, azt sokkal inkább sajátodnak érzed majd - úgy pedig könnyebb kitartani mellette. És nem játszik az „ez nem nekem való” című kifogás sem.

Na, és hogy miért a leggyorsabb? Mert nem a problémára, hanem a megoldásokra koncentrál. A terápiákkal, analitikus módszerekkel ellentétben a coaching nem boncolgatja a problémát, nem analizál, nem elemez, nem okokat keres, hanem a vágyott eredményhez vezető utat. Vagyis arra irányítja a figyelmet, ami az adott helyzetben sokkal fontosabb – a megoldás(ok)ra.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a problémával nem is foglalkozunk, annak megértése nélkül az elérendő cél sem lehet világos. De ahelyett, hogy a múlton merengenék, és a probléma okait firtatnánk, inkább a jövőre, a megoldásra koncentrálunk.

Ez a módszer három olyan fontos előnye, ami miatt emellett tettem le a voksomat. Ahogy írtam, nem csodaszer – vannak olyan esetek, amikor nem coachingra van szükség. Ezekre, és arra, hogy mi nem tartozik a coachingba, még visszatérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://act-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr588410498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása